MYSQL' DE JOİN KULLANIMI
1) INNER JOİN KULLANIMI
Join kelimesinin yaptığı, adından da anlaşılacağı gibi, iki tabloyu bizim belirlediğimiz koşullarda birleştirmek. 4 farklı join kelimesi bulunmakta, bunlardan birincisi “inner join”.
ÖRNEK 1)
ÖRNEK 2)
2)LEFT JOIN KULLANIMI
Aslında kodun yaptığı iş, bir önceki inner join’in yaptığı iş ile neredeyse aynı, ancak left join, soldaki tablonun tamamını alır. Bu sql cümlesinde “müsteribilgileri LEFT JOIN mbilgi” müsteribilgileri soldaki tablo ve bu tablonun tamamı sonuç tablosunda yer alır. Şu anki sql cümlemizde bu bir sakınca yaratmadı ancak müsteribilgileri olmayan bir mbilgi olsaydı, yazar sütununda “null” yazacaktı.
3)RIGHT JOIN KULLANIMI
Left join ile right join hemen hemen aynıdırlar, right join cümlesinin yaptığı iş sadece sağdaki tablonun tamamını almak.
Görüldüğü gibi sağda yer alan mbilgi tablosunun tamamını sonuç olarak aldı ve isme karşılık gelen bir tarih bulunmadığından ilgili alanın değerini “null” olarak atadı.
4)FULL JOIN / FULL OUTER JOIN KULLANIMI
Full join left join ve right join birlikte kullanılarak yada sadece join sorgu yazdığımızda iki tabonun birleşimini verir.
İlişkili veritabanlarında “join” cümleleri çok işe yarar, ve genellikle “inner join” pek çok kez kullanılır. Left join ile right join birbirlerine benzerler, sadece biri soldaki, diğer sağdaki tablonun tamamını alır ve yukarıdaki örnekte olduğu gibi, eğer ilgili ismin her hangi bir tarihi yoksa, geri döndürdüğü değerlerde “null” kelimesine rastlanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder